
Neden psikoterapi almalısınız?

Çoğu insan psikoterapi almasa da sorunlarını kendisi halledebileceğine inanır. Büyük ölçüde bu çok doğru, zihnimize gün içerisinde 40-50bin düşünce geliyor, bunların bazıları sorun yaratırken bazıları biz fark etmeden geçip gidiyor. Yine hayatımızda bir sürü değişimler, gelişmeler oluyor, çünkü kontrol edemediğimiz binlerce değişken içerisinde ruh sağlığımızı dengede tutmak oldukça zor. Paramız yeterli olsa, sağlığımız iyi olsa, eşimizle-sevgilimizle aramız iyi olsa psikoterapiye ihtiyaç duymadan sorunlarımızı halledebileceğimize inancımız artıyor ve niye kendisi de bir "insan", bir "fani" olan birine gidip derdimi anlatayım ki diye düşünebiliyoruz.
Bizim şu anda böyle olmamızı, bu hislerimizin, düşüncelerimizin gelişimini doğduğumuz ilk andan beri kaç tane deneyimin ve insanın oluşturduğunu tahmin etmek bir hayli zor. Burada yanlış giden bir şeyler olduğunda "nokta atışı" nerede o yanlışın başladığını tespit etmek de bir o kadar imkansız. Alelade bir insandan duyduğumuz basit bir bilgi bazen hayatımızın akışının durmasına dahi sebep olabiliyor. Eksik ya da yanlı bilgi, çoğu ruhsal sorunun kökeninde yatan temel şey. Geçmişten bu yana getirdiğimiz o inançlarımız bizim şu anda yolumuza taş koyan temel şey olabilir. Psikoterapistler de bir insan olarak benzer yollardan geçmiş, daha sonra geçtiği bu yolları süzgeçten geçirmiş, neyi farklı yapmalıyız ya da hangi noktada iyileştirme yapmalıyız diye kafa yormuş kimselerdir. Evet, sizi sizden iyi bilmek ya da müneccim gibi tahminde bulunmak mümkün değil ancak insanın duygularının kısmi benzerliği nedeniyle klinik açıdan işe yarayan fikirleri, gidiş yollarını sunabilmek mümkün.
İnsan sağlığı, stres yönetimi, duyguların-düşüncelerin yönetimi, cinsel konular, ilişkiler; bu tarz konularda çoğu insan bir bilgiyle doğmaz, deneyimleyerek öğrenir. Haliyle bunlar konusunda binlerce insanı dinlemiş birinin önerileri, şahsi deneyimizden farklı ve yeni bilgiler içerebilir. Siz arabanızı iyi kullanabilirsiniz, kendiniz sök-tak yaparak arabanızın donanımını da az çok öğrenebilirsiniz ancak binlerce araba görmüş birinin arabayla ilgili fikirlerini gerçekten hesaba katmak istemez misiniz?
Etkin yapılan psikoterapilerde birkaç seans sonrasında da ilerlemek istediğiniz noktayı fark edebilir ve sorunlarınızı çözmek konusunda adım atabilirsiniz. Bunun için her zaman aylarınızı, yıllarınızı vermenize gerek yoktur. Çocukluğunuzdan başlayıp kademe kademe bugüne kadar gelinip hayatınızın didik didik edilmesine, psikoterapilerde genellikle hiç gerek yoktur. Sorun odağı olan noktaları tespit etmek ve sizin "iyi bildiğiniz" hayat yönetimini yine sizin elinize vermek psikoterapinin temel gayesidir.
Eğer aşmakta zorlandığınız, tıkandığınız, ızdırap içerisinde uykularınızın kaçtığı bir sorununuz varsa, bazen yardım almak sizi takıldığınız noktadan hızlıca kurtarabilir. Güçlü insan, hangi yönünü geliştirmesi ve düzeltmesi gereken insandır, hatası olmayan insan değil, unutmayın.